23 Şubat 2018 Cuma

Burası Tekin Değil - Sine Ergün

Yeni dönem Türk öykücüleri içerisinde okuyucunun öykülerini sinirlenmeden, semantik ve sentaks bağlamında herhangi bir tiksinti yaşamadan okuyabileceği, dilediği gibi ve aynı zamanda çapınının yettiğince yazan, gerçekten yeni, kendine has ve güzel bir dil - anlatı biçimi oluşturmaya çalışan, bunu planlı ve sistematik bir biçimde yapan, bu sırada okuyucusuna da saygıyı elden bırakmayan yazar sayısı neredeyse yok denecek kadar az. Ben de Sine Ergün'ün Burası Tekin Değil adlı kısa ve çok sayıdaki öykülerden oluşan kitabını bunu bilerek elime aldım ve okudum.

Kitabın beni şaşırttığını peşinen söylemeliyim. Sine Ergün öyle büyük ve boş iddialarla yazmadığını fazlasıyla belli ediyor. Kelimeleri oldukça ekonomik kullanıyor, konu bağlamları da aynen bu şekilde ekonomik, bu sayede ortaya çok büyük iddiaları olmayan, ama aynı zamanda bütünlüklü ve sağlam öyküler çıkıyor. Kitabı okurken yazarın bildiği ve anlatmak istediği şeylerden özenli ve duru cümlelerle bahsetme çabasında olduğunu gözden kaçırmıyoruz. Birçok genç öykücünün yaptığı gibi "Büyük Eser" yaratma çabası içine girmiyor Ergün. Yazarın okuyucuyu nakavt etme gibi bir isteği olmadığını düşünürken zaten kısacık olan kitabı bitirdiğimizde okuyucu olarak güzel öyküler okumuş olmanın verdiği doyurucu hissi tadıyoruz. Ergün anlatmak istediklerini -ki bunlar genel olarak gündelik hayattan sekanslar halinde alınmış durumlar oluyor- bir bir, lafı dallandırıp budaklandırmadan, sıklıkla aralara ufak insan hareketleri, bir ışık, bir ses vs. gibi şeylerin dinamizmini katarak kendini okutan öyküler halinde sunuyor.

Burası Tekin Değil okunmasını hararetle tavsiye edeceğim kadar etkileyici bir kitap değil elbette, ama yine de yalın tarzı, duru dili ve dürüstlüğüyle benden son derece yüksek puan aldı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder